Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Slough Feg - The Animal Spirits

Η μουσική των Slough FegThe Lord Weird Slough Feg) θα μπορούσε να περιγραφεί σαν μια μίξη Κέλτικής folk, N.W.O.B.H.M. (κυρίως Maiden) και αρκετών επικών αλλά και 70’s στοιχείων. Η θεματολογία που καταπιάστηκε η μπάντα τα τελευταία χρόνια ποικίλει και περιστρέφεται κατά κύριο λόγω γύρω από fantasy/ sci fi ,κέλτικη μυθολογία, ιστορία και άλλα πολλά. Όντας λίγο περίεργη αυτή η μουσική αλλά και στιχουργική μίξη η μπάντα ανήκει ακόμα στα στενά όρια τουunderground (κάτι που δεν νομίζω να τους ενοχλεί και ιδιαίτερα). Μετά το εκπληκτικό "Traveller" του 2003, η μπάντα από το San Francisco έριξε κάπως τους τόνους και την δύναμη. Η κατάσταση επανήλθε με το περσινό "Ape Uprising",δείγμα πολύ καλού prog/heavy metal.
Η νέα τους προσπάθεια με τίτλο "The Animal Spirits" είναι μια μίξη των περισσοτέρων από τα παραπάνω όσον αφορά τουλάχιστον τα μουσικά πλαίσια. Εκρηκτική αρχή με τον δίλεπτο επικό (με τον χαρακτηριστικό καλπασμό) δυναμίτη “Trick The Vicar” με “εκκλησιαστικού περιεχομένου” στίχους. Ανάλογη συνέχεια με το “The 95 Thesis” βασισμένο σε κείμενο-καταλύτη για την προτεσταντική μεταρρύθμιση του 1517 - από τον Martin Luther (γνωστό και ως κείμενο για τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των συγχωροχαρτιών).
Ακολουθεί το ορχηστρικό “Materia Prima” με ωραία κιθαριστική δουλειά και εναλλαγές στη μελωδία και το κλασσικό από ηχητικής άποψης “Free Market Barbarian”. Μεταμεσονύκτιες ιστορίες στο Maiden-ικό “Lycanthropic Fantasies” και αργοί ρυθμοί στο λυπηρό “Ask The Casket”. Ανάμεσα στα 11 κομμάτια του δίσκου συναντάμε και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διασκευή στο “Tell-Tale Heart” των Alan Parsons Project (από το ντεμπούτο τους :Tales Of Mystery & Imagination-1976 με αναφορές σε horror ιστορίες αλλά και στην ποίηση του Edgar Allan Poe) που κολλάει αρκετά στο όλο σύνολο και “προδίδει” τις prog και 70’s καταβολές του συγκροτήματος. Να σημειωθεί πως στον επίλογο του albumTactical Air War” συμμετέχει ο Bobbie "Dark Rider" Wright (BrocasHelm-guitars,vocals) σε ένα κομμάτι-επικό, τραχύ και γρήγορο-που φαντάζει βγαλμένο από άλλη δεκαετία.
Με βασικό συνθέτη τον τραγουδιστή/κιθαρίστα Mike Scalzi οι Slough Feg δημιουργούν και πάλι κάτι πρωτότυπο περιστρέφοντας αυτή τη φορά τη θεματολογία τους γύρω από την εκκλησία, την ιστορία, το μυστήριο και τις εσωτερικές αναζητήσεις “δένοντας” την ιδανικά με την πολύ όμορφη αλλά και περίεργα ανακατεμένη μουσική τους. Για τους φίλους του group δε χρειάζεται να πω πολλά.Απλώς πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης έχει φτάσει η ώρα να ακουστούν λίγο παραπάνω και αυτό γιατί είναι μια μπάντα πιστή και σταθερή που αναμιγνύει με μοναδικό τρόπο τις πολυποίκιλες επιρροές της, χαρίζοντας μας πάντα καλή μουσική, αλλά κυρίως γιατί έχει το χάρισμα να μπορεί να κάνει το μυαλό να ταξιδεύει αλλά και να σκέφτεται…

Κείμενο: Αντώνης Κοντογιάννης