Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys

Υπερήρωες την είδανε οι My chemical romance! Νέο album μετά το Black Parade, 4 χρόνια μετά, μας παρουσιάζουν το κατά συνέχεια τέταρτο studio album τους.

Danger Days: The true Lives of the Fabulous Killjoys ο τίτλος του album, μεγάλος-μεγάλος, καθώς και οι υπόλοιποι τίτλοι των κομματιών. Εδώ οι My Chemical Romance ενσαρκώνουν τέσσερις killjoys , ή fun suckers στην Καλιφόρνια το έτος 2019. Κι αυτό είναι το concept των 15 κομματιών. Ο Gerard Way ως "Party Poison", o Ray Toro ως "Jet-Star", o Frank Iero ως "Fun Ghoul" και ο Μikey Way ως "Kobra Kid" είναι η συμμορία που πολεμάει το κακό, που αντιπροσωπεύει o συγγραφέας comic Grant Morrison. Η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά στα δύο πρώτα video clips- short films, το "Na Na Na" και το "Sing". Εκτός από τη μουσική, τους στίχους και τα video, Κilljoys υπαγορεύει και το booklet του album.

       Tο πρώτο track "Look Alive Sunshine" αποτελεί το κάλεσμα για τους "Κilljoys", μια μικρή εισαγωγή απλά για να μας βάλει στο κλίμα. "Killjoys make some noise!". Στο μουσικό μέρος μας εισάγουν με το "Νa Na Na", και "na na na" συνεχίζουν να τραγουδούν  καθ' όλη τη διάρκεια του κομματιού. Πολύ χαρούμενο κομμάτι, με pop-punk ήχο, γρήγορα riffs, με φωνή που θυμίζει aggressive μικρούς επαναστάτες  και στίχους που δημιουργούν εικόνες από comic cities.  Τάσεις φυγής εκφράζει το "Bulletproof heart". Ξεκινώντας με πλήκτρα και πιο soft φωνητικά, συνεχίζει με distort ήχο που διατηρείται σε όλο το κομμάτι. Αλλάζει συχνά ρυθμούς και εδώ εμφανίζεται το πρώτο guitar solo, μικρό αλλά καλό ,ενώ προς το τέλος εμφανίζονται και μερικοί electronic ήχοι. Επόμενο κομμάτι, το "Sing", ρυθμική αρχή με drums και φωνή που γίνεται ηλεκτρονική στα κουπλέ. Στο σύνολό του το κομμάτι έχει γεμάτο ήχο και όλα τα στοιχεία διαδέχονται ομαλά το ένα το άλλο, χωρίς έντονες παύσεις. Το ίδιο ρυθμικό μοτίβο επαναλαμβάνεται και στο τέλος του κομματιού. Discο χαρακτηριστικά υιοθετούν στο Planetary (GO!), απόλυτα ρυθμικό, με pop στοιχεία. Ακολουθεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που μάλλον σε πωρώνει παρά σε κουράζει, με ξεσηκωτικές διαθέσεις αφού κι οι ίδιοι λένε" I can't stop now/because I'm dancing".Μ' έναν μακρινό electro ήχο "ξυπνάει" το "Υour only hope for me is you" και συνεχίζει με dj style. Στη συνέχεια μεταβιβαζόμαστε στους πιο κλασσικούς Μy Chemical Romance ήχους, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τον τίτλο, ο οποίος τα λέει όλα όσο αφορά τον στίχο.Το κομμάτι σβήνει με electro ήχους ξανά.
     
    Ολιγόλεπτο ενημερωτικό δελτίο- Traffic report από τους Κobra Kid και Jet-Star, δίνει τη θέση του στο "Party poison", που ξεκινάει με κάτι γιαπωνέζικα-στην κυριολεξία. Πάλι ρυθμικό, κεφάτο κομμάτι, με αντιδραστικό στίχο. Distortion κατά κανόνα, δυνατά drums και κλείσιμο με το χαρακτηριστικό solo guitar-drums των συναυλιών. Το "Save yourself I'll hold them back" ξεκινάει με ένα ελαφρύ αεράκι, συνεχίζει λίγο πιο μελαγχολικά(όσο μπορούν μελαγχολήσουν οι Μy Chemical Romance) και ανεβαίνει με distort ήχο και πάλι "na na na" μαζί με πιο σκληρές φωνές και κραυγές.  "S-C-A-R-E-C-R-O-W". Έναρξη που θυμίζει κάτι από glam rock περιόδους, ήρεμο κομμάτι, ακόμη ρυθμικό και πιο "αθώες" χροιές στη φωνή. Πιο μοναχικό και ευαίσθητο mood, ανεβάζουν την ένταση τραγουδώντας "Everybody hide your body from the scarecrow/Everybody hide " για να κλείσουν με ακουστικές νότες. To επόμενο κομμάτι ξεκινάει με drums και ηλεκτρονικά πλήκτρα-μελωδία που επικρατεί στο background, soft ήχος και φωνές. Ακόμη ένα χαλαρό κομμάτι. Επικρατεί η μελωδία κιθάρας, όχι με distort ήχους αυτή τη φορά, πολύ γλυκό και easy-going τραγούδι, με ίσως ερωτικό-συντροφικό στίχο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος για ένα τραγούδι με τίτλο "Summertime".
Οι τόνοι ξανανεβαίνουν με το" DESTROYA" στου οποίου την έναρξη εμφανίζονται african ήχοι(!) και συνεχίζεται με distort και πάλι, πιο άγριες διαθέσεις από My Chemical Romance. Κοφτά refrain και riffs, κραυγές και δυνατές κιθάρες, έντονα drums και πάλι πιο άγριος ήχος. Κλείσιμο πάλι με drums  και electro μελωδία. Πλησιάζοντας προς το τέλος " Τhe kids from yesterday" ρυθμικό, soft και εδώ. "Goodnite Mr. Death": μας δείχνουν την έξοδο με το προειδοποιητικό μήνυμα του Mr. D για την επερχόμενη έκρηξη του ήλιου, ακολουθεί ηρωικό εμβατήριο που τελειώνει "ειρωνικά" με παράσιτα. Οι μέρες των fabulous killjoys τελειώνουν με το "Vampire Money", αυθεντική punk-ιά και noisy end.

Το Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys εξελίσσεται σε ένα κεφάτο και έξυπνο μουσικό αλλά και στιχουργικό πλαίσιο. Η ενέργεια της pop punk αυτού του τύπου είχε καιρό να εμφανιστεί με έναν τόσο πρωτότυπο τρόπο. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικά χαρούμενη ή παιδική, αλλά οι My Chemical Romance τύλιξαν μέσα σε αυτό το χαρούμενο πακέτο πολλά μηνύματα, τα οποία μπορεί να μην φαίνονται με την πρώτη ματιά απ' τους τίτλους. Μια άμεση διαμαρτυρία, μέσα στο πλαίσιο υπερηρώων και χαρούμενων μελωδιών. Μπορεί κανείς να το απολαύσει απ' όλες τις μεριές, καθώς οι My Chemical romance δείξανε πως η pop punk έχει ακόμη κάτι να πει. 

Κείμενο : Β.Μ.