Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Michael Jackson : Michael

"Michael Jackson-Forever Alive" ακούγαμε συνεχώς απ' τους fans του MJ τον Ιούνιο του 2009 ,μετά τον θάνατο του. Το γεγονός ότι θα έμενε ζωντανός στις καρδιές όλων μας  ως θρύλος και παράδειγμα ήταν αναμενόμενο. Το ότι θα μας θύμιζε την παρουσία του και μετά θάνατον ήταν μια έκπληξη. Ίσως βέβαια όχι για όλους, αφού πολλοί θα υπέθεσαν πως υπάρχουν "κρυμμένοι" MJ θησαυροί που κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια, αλλά το πότε δεν το ξέραμε. Έτσι, στις 14 Δεκεμβρίου έφτασε στα χέρια μας με αγάπη απ' τον παράδεισο το "Michael".Kομμάτια παλιά που μόνο ο MJ και οι συνεργάτες του γνώριζαν πότε ακριβώς δημιουργήθηκαν, με συμμετοχές Akon, Lenny Kravitz και 50 Cent.
 
Με μια τέτοια συνεργασία ανοίγει λοιπόν το album. MJ feat. Akon στο "Hοld my Hand". Ένα όραμα ενότητας για ακόμη μια φορά, με στίχους που θυμίζουν τόσο πολύ MJ. Ξεκινώντας με couple του MJ και Akon στη συνέχεια. Pop κομμάτι, που με τους ρυθμούς του και τα ηλεκτρονικά πλήκτρα, εύκολα σε πείθει ότι το δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα. Συνεχίζει με την ίδια groovy διάθεση και κλείνει με χορωδιακά φωνητικά και "claps". Δεύτερο κομμάτι στη λίστα, "Hollywood tonight". Αρχή του είναι μια περίεργη τελετουργική μελωδία. "Mouth-made" ήχοι και κεφάτο μελωδικό background.Γραμμένο για ένα κορίτσι που κυνηγάει την χολιγουντιανή ζωή, θυμίζει κάτι απ' το fancy fight του Βeat It. Αφού σε κάνει να κουνηθείς αρκετά στο ρυθμό του, το κομμάτι σβήνει με σφυρίγματα του δρόμου.  Η πρώτη μπαλάντα που συναντάμε- Keep Your Head Up. Ήρεμη αρχή , πλήκτρα , γλυκιά μελωδία και ο MJ μας τραγουδάει με την απίστευτη φωνή του και τη συνοδεία back-vocals μια ακόμη ιστορία που θέλει για άλλη μια φορά, ν' ανοίξουμε τα φτερά μας. Με τις κλασσικές οδηγίες προς τους μουσικούς του ανοίγει το "I like the way you love me"..Είναι ένα ερωτικό κομμάτι που ταλαντεύεται ανάμεσα σε μπαλάντα και groove, σε πιο παλιάς εποχής back-vocals και μελωδίες

Το "Monster" ανοίγει με- ποιόν άλλον- 50 Cent. Τα σπάει στην κυριολεξία, με κραυγές και ήχους από τζάμια που σπάνε. Με το Hollywood φαίνεται να τα έχουν βάλει αυτή τη φορά οι MJ και 50 Cent. Μετά τον Jackson σε πιο "απειλητικές" μελωδίες , κάπου στο 2ο λεπτό μπαίνει ο 50 Cent και στη συνέχεια τα ψηλά φωνητικά του MJ και το συνηθισμένο style με το οποίο καλύπτει τα vocals.
 Ακόμη μια pure μπαλάντα, το "Best of Joy". "We are forever" μας τραγουδάει ο MJ. "Breaking news", όλο αφιερωμένο στους paparazzi-κυνηγοί του Jackson, σε groovy ρυθμούς και πάλι, αυτή τη φορά συναντάμε και τον ήχο τρομπέτας. Το "(I can't make it)Another Day" ήδη απ' την αρχή μας προδίδει ότι έβαλε το χεράκι του ο Lenny Kravitz. Smooth κομμάτι στην αρχή, που δυναμώνει στο refrain. Λιγάκι από τις soft rock διαθέσεις του Lenny με ένα solo και δικά του φωνητικά. Και ερωτικός (ή όχι απαραίτητα) στίχος. Λίγο πριν το τέλος "Behind the Mask", λέξεις που έχουν σημαδέψει την ιστορία του Jackson.Έναρξη με χειροκρότημα αυλαίας και jazz intro, συνέχεια με beats, τη φωνή του MJ με πιο κεφάτο mood και μπόλικους ηλεκτρονικούς ήχους και ξανά jazz-trumpet solο, αλλά και ψηλά γυναικεία φωνητικά.
     
Με μια λέξη θα χαρακτήριζε ο καθένας το 10ο και τελευταίο κομμάτι του album,κι αυτή είναι "προφητικό". "Much too soon". Κλείσιμο με μπαλάντα του "Michael".Ακουστική κιθάρα , φυσαρμόνικα και βιολί, σε έναν αρμονικό και ήσυχο συνδυασμό που σε αφήνει με ένα όμορφο συναίσθημα και με στίχο που στον καθένα θυμίζει κάτι προσωπικό και διαφορετικό.
Το "Michael" θα ευχαριστήσει όλους τους fan του MJ, και ίσως λίγο παραπάνω τους r'n'b τύπους. Όμως τί κι αν ήμασταν λίγο πιο πολύ της rock, ή της metal; Όλοι θα είχαμε κάποιον δίσκο MJ στη συλλογή μας, γιατί τελικά ο Michael κατάφερε να μαγέψει ανεξαρτήτως προτιμήσεων.

Κείμενο : Β.Μ.