Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Serj Tankian - Imperfect Harmonies

 Έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία φορά που είχε κυκλοφορήσει ένα studio album από τους  γνωστούς σε όλους μας, System Of A Down. Έκτοτε το αμερικανό-αρμένικο  κουαρτέτο βρίσκεται σε μια απροσδιόριστου χρόνου αποχή και τα μέλη του ασχολούνται με  προσωπικές δουλειές ή και side-projects. Έτσι προέκυψαν οι Scars On Broadway με την συμμετοχή των Daron Malakian και John Dolmayan , οι Achozen (side project του Savo Odadjian) και βεβαίως τον frontman των SOAD Serj Tankian (με τον οποίο θα ασχοληθούμε εδώ)  να ακολουθεί solo καριέρα.
Το ‘’Imperfect Harmonies’’ αποτελεί την δεύτερη studio δισκογραφική δουλεία μέσα σε αυτό το μετά-SOAD χρονικό διάστημα , η οποία διαδέχεται το πολύ καλό  ‘’Elect The Dead’’ του 2007. Εδώ να σημειώσουμε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας  χρονιάς, o Serj είχε κυκλοφορήσει και ‘’Elect The Dead Symphony’’ , το οποίο μας έδωσε μια γεύση για το πώς θα ακούγεται η νέα αυτή δουλειά. Ήταν κάτι που και ο ίδιος ο Tankian είχε κάνει γνωστό από πέρυσι, όπου μας είχε δηλαδή προϊδεάσει  πως θα κάνει ένα δίσκο όπου μια ορχήστρα θα έπαιρνε κατά κάποιο τρόπο  την θέση της ηλεκτρικής κιθάρας. Έτσι και έγινε. Από το πρώτο κομμάτι του δίσκου κιόλας (Disowned Inc.)  η ορχήστρα κάνει μια δυναμική είσοδο δείχνοντας το πόσο επιβλητικό ρόλο θα παίξει στη δουλειά αυτή, όσον αφορά του ηχητικό της μέρος, συνοδευόμενη με ηλεκτρονικά και τζαζ στοιχεία. Ακολουθεί αμέσως μετά και το ‘’Borders Are’’ το οποίο σαν τραγούδι από μόνο του δείχνει το γενικό μοτίβο που θα έχει το ‘’Imperfect Harmonies’’ ηχητικά. O δίσκος, αποτελείται από θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς, τον έρωτα, τις κοινωνικές σχέσεις, προσθέτοντας μια δόση από μαύρο χιούμορ.  Στο σύνολο του, είναι ότι πιο ώριμο έχει γράψει ο Tankian μουσικό-συνθετικά και στιχουργικά.
 Γενικά , μην περιμένετε να ακούσετε κάτι το οποίο, θα σας παραπέμψει στις δουλειές τις οποίες έκανε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των System Of A Down. Σίγουρα ήδη σε αρκετούς φίλους της μπάντας έχει ήδη προκαλέσει μια μικρή απογοήτευση όσον αφορά τις προσδοκίες τους για τον ήχο του. Όμως κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα αξιόλογο δίσκο , ο οποίος δείχνει απλά το πόσο ευέλικτος και ταλαντούχος είναι μουσικά ο Serj, πράγμα που ενδεχομένως να μην ήταν τόσο απλό να το δείξει μέσα στις δουλειές που έκανε παρέα με τους άλλους τρεις συνοδοιπόρους  του ως System Of A Down. Άλλωστε τι θα προτιμούσατε; Έναν SOAD δίσκο κάτω από το όνομα του Tankian ή μήπως ένα ‘’Imperfect Harmonies’’ κάτω από το όνομα των SOAD;  Παρεμπιπτόντως οι Scars on Broadway θα βγάλουν λογικά νέα δουλειά σε λίγο καιρό και κρίνοντας από το πρώτο δείγμα που μας έδωσαν μέσα στο καλοκαίρι υπάρχουν ελπίδες για άλμπουμ  πιο κοντά στον κλασικό ήχο που μας έχει συνηθίσει η τρανή αμερικανό-αρμένικη τετράδα… 

Κείμενο : Πέτρος Μελίδης