Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Anathema - We're Here Because We're Here


Μας είχαν αφήσει το 2008 στο “Hindsight”( διασκευές παλιότερων κομματιών με τη συνοδεία του Dave Wesling στο τσέλο) και μας πιάσανε φέτος, λίγο απότομα στο “We're Here Because We're Here”.

 Οι Anathema  αυτή τη φορά φαίνεται να αλλάζουν . Την μουσική που συνέθεσαν γι' αυτό το album, ίσως να μην μπορείς να την πεις ακριβώς χαρούμενη, αλλά σίγουρα την λες πιο ελαφριά και μερικές φορές γαλήνια. Συνεχίζουν τις απλές μελωδίες τους ,που πάντα μπορούν να κάνουν ενδιαφέρουσες με τους στίχους τους. Κάπου-κάπου πάνε να ανεβάσουν τους τόνους με λίγο πιο βαρύ ήχο όπως παλιότερα, όμως παραμένουν σε πιο ήρεμα πράγματα. Υπάρχουν κομμάτια με στίχους απλούς και λυρικές εικόνες. Υπάρχουν και κομμάτια που αποτελούνται μόνο από διηγήσεις, από τους Βρετανούς Vincent και Daniel Cavanagh. Σ 'όλο το δίσκο οι στίχοι παραπέμπουν σε κείμενα soul meditation. Οι Anathema φαίνεται να θεραπεύτηκαν απ' τις καταθλιπτικές τάσεις τους , αφού σε κάθε κομμάτι οι στίχοι είναι λυτρωτικοί και εμφανίζουν μια απρόβλεπτη ,αισιόδοξη πτυχή τους. Ακόμη στο album περιέκλεισαν και μερικά απ' τα παλιά κομμάτια τους, λίγο διαφοροποιημένα, όπως το “Angels Walk Among Us” με τη συμμετοχή του Ville Vallo. Το τελευταίο κομμάτι “Hindsight”, με τη φωνή της Lee Douglas, θα μπορούσε να είναι μια περίληψη για το τί θ' ακούσει κανείς σ' αυτό το album.
Μουσικά μπορεί να μην πρωτοτύπησαν, στιχουργικά όμως κάνανε την ανατροπή τους. Ίσως μια ευχάριστη έκπληξη για όσους περίμεναν  τη “λύτρωση” των Anathema. Οι αντιδράσεις όμως όσων τους αγάπησαν ως υποτονικούς Anathema, αναμένονται. 

Κείμενο : Β.Μ.