Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Firewind - Days Of Defiance

Δεν ξέρω αν ορίστηκε σκόπιμα η ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου να πέφτει κοντά στην εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σίγουρα πάντως μου αρέσει. Όπως οι Έλληνες της γενιάς του ’40 είπαν το δικό τους ΟΧΙ στον φασισμό και την υποδούλωση, έτσι και τώρα ένα ελληνικό συγκρότημα 70 χρόνια μετά κυκλοφορεί τον δίσκο του με τίτλο “Days of Defiance” και μας καλεί να κάνουμε την δική μας επανάσταση σε οτιδήποτε καταβαραθρώνει την αξιοπρέπειά μας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Μην τρελαθούμε όμως, δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τα δυο γεγονότα. Απλά μου αρέσει να βλέπω να κυκλοφορούν δίσκοι που κατακρίνουν την σημερινή παγκόσμια κοινωνική εξαθλίωση και καλούν σε αφύπνιση. Βέβαια, οι Firewind δεν είναι κανένα πολιτικοποιημένο συγκρότημα όπως π.χ οι RATM. Το μήνυμά τους είναι η μουσική και καταφέρνουν να παραδώσουν άψογα.

Έκτη λοιπόν δισκογραφική δουλειά για το συγκρότημα του Gus G. και ακόμα μια φορά τους βρίσκει σε μεγάλα κέφια. Σύμφωνα με τον ίδιο        ”ηχογραφήσαμε τα πάντα στα προσωπικά μας studios, πράγμα που μας επέτρεψε να είμαστε πολύ χαλαροί. Γι’αυτό και πιστεύω πως περιέχει την καλύτερη απόδοση που είχαμε ποτέ”. Πράγματι, η παραγωγή του δίσκου είναι πιο «ωμή» και live-άδικη και απέχει αρκετά από την καλογυαλισμένη παραγωγή του φοβερού “The Premonition” αλλά το στυλ της μπάντας παραμένει όπως το αγάπησαν οι fans τόσα χρόνια. Έτσι και σε αυτό το album των Firewind μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα, από super heavy κομμάτια και “radio-friendlyrock τραγούδια μέχρι φοβερά instrumentals και πανέμορφες μπαλάντες.
Ακουστική εισαγωγή λοιπόν στο πρώτο κομμάτι του δίσκου “The Ark of Lies” και ακολουθεί ένα καρα-heavy riff από τον Gus. Speed-άτες φόρμες και double-bass drumming συνθέτουν ένα δυναμικό εναρκτήριο κομμάτι με τα γνωστά πλέον μελωδικά φωνητικά από τον Apollo στα χνάρια των Dio/Coverdale.Ακολουθεί το “World on fire”,που αποτέλεσε και το πρώτο single του δίσκου για το οποίο γυρίστηκε και video-clip.Άλλο ένα βαρβάτο riff του Gus, πιο στακάτοι ρυθμοί και στίχοι “φωτιά”. Περνάμε σε ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου, το “Chariot” και σίγουρα θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος από οποιοδήποτε μελλοντικό live του συγκροτήματος. Φοβερές μελωδίες στην κιθάρα και υπέροχα φωνητικά.Classic από τώρα. ”Embrace the sun” μας τραγουδάει ο Apollo στη συνέχεια και μας προτείνει να παίρνουμε ρίσκα στη ζωή μας αν θέλουμε να πετύχουμε. Στις ίδιες φόρμες με το προηγούμενο track και με τα πλήκτρα του Bob να προσθέτουν πολύ στην όλη ατμόσφαιρα. Μελωδικό και πανέμορφο τραγούδι. Το “The Departure” είναι ένα μικρό ορχηστρικό κομμάτι που αποτελεί στην ουσία το intro για το έκτο κομμάτι του δίσκου “Heading for the dawn”.Speed-metal φόρμουλες και πολύ όμορφες μελωδικές γραμμές. Δυναμική power μπαλάντα για τη συνέχεια με τίτλο “Broken” και άνετα θα μπορούσε να παίζεται σε όλους τους ραδιοσταθμούς. Το “Cold as Ice” που ακολουθεί είναι και το πιο πιασάρικο κομμάτι του δίσκου με φοβερούς ρυθμούς και φωνητικά. Άνετα μπαίνει σε συλλογή best-of της μπάντας. ”Kill in the name of love” και μην επηρεαστείτε από την “nu-metal” εισαγωγή. Άλλο ένα μελωδικό και groove-άτο κομμάτι. Διάλλειμα με το instrumentalSKG” ευκαιρία για το συγκρότημα να ξεδιπλώσει τις τεχνικές αρετές του, με πρωταγωνιστή την κιθάρα του Gus G. Πιο rock-άδικες φόρμες στη συνέχεια με το “Losing Faith” με τις μελωδίες να μας “σκλαβώνουν” ξανά. Δυναμικότατη εισαγωγή στο “The Yearning” και ένα ακόμη επικό κομμάτι από τους Firewind ενώ δυναμικό είναι και το κλείσιμο του δίσκου με το “When all is said and done”.
Συνολικά ένας ακόμα υπέροχος δίσκος από τους Firewind. Φοβερές μελωδίες, τρομερό δέσιμο στη μπάντα, άψογη τεχνική κατάρτιση…όλα είναι εδώ ή μάλλον σχεδόν όλα αφού drummer του συγκροτήματος είναι πλέον ο Michael Ehre. Όσοι πίστευαν ότι ο Gus θα αμελήσει ή ακόμα και θα διαλύσει τους Firewind με τη ένταξή του στο σχήμα του Ozzy γελάστηκαν. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, η δημοτικότητα που του προσφέρει μια τέτοια θέση μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες και για τους Firewind. Εμείς να ευχηθούμε να συνεχίσουν έτσι και η παγκόσμια αναγνώριση είναι σίγουρη, αφού το αξίζουν και έχουν κουραστεί πολύ για να το καταφέρουν. Επενδύστε ΤΩΡΑΑΑ!!!

Κείμενο : Λάζαρος Σαγάνης