Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ulver : War Of Roses (KScope 2011)

“Wars Of Τhe Roses” το όγδοο κατά σειρά album των Νορβηγών Ulver, μετά το “Shadows of the Sun”. Oι Ulver, ή «λύκοι» στα ελληνικά, αρχικά χαρακτηρίστηκαν ως black metal band και στο πέρασμα του χρόνου κινήθηκαν, μάλλον με επιτυχία και σε πιο εναλλακτικά rock, electronic, ακόμη και jazz πεδία.  Σε όσα είδη επιχείρησαν να επεκταθούν, το κατάφεραν χωρίς απώλειες, κάτι που δύσκολα συμβαίνει, ενώ αναμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η συνεχής εξέλιξη στον ήχο και στις προσεγγίσεις τους. Αυτή  τη φορά, το “The Wars of the Roses”, έχει μια μεγάλη γκάμα ήχων και στίχους με πολλές εικόνες και αντιθέσεις ζωντανών και νεκρών υπάρξεων. Όλα αυτά συγκροτούν ένα υπερβολικά σκοτεινό και απόκοσμο συναίσθημα, ενώ σαν μια ιδέα παρουσιάζει ομοιότητες με την  πεσιμιστική πλευρά του «Were Here Because Were Here” των Anathema.
                

Ξεκινώντας με το “February MMX”, δεν διστάζουν να κάνουν την αρχή με καυστικό στίχο. Κομμάτι ρυθμικό, ξεκινώντας με πλήκτρα, και ήρεμα vocals και electro ήχους που δυναμώνουν κλιμακωτά κατά την εξέλιξη του κομματιού. Συνεχίζοντας συναντάμε το «Norwegian Gothic» ,που δίνει ίσως την εικόνα ενός στοιχειωμένου δάσους της Νορβηγίας, με απόλυτα ατμοσφαιρικούς ήχους και φωνές. To επόμενο 8 λεπτών κομμάτι-«Providence”,  ξεκινάει με την μελωδία πιάνου και εδώ συναντάμε και τα πρώτα γυναικεία φωνητικά. Απόλυτα ατμοσφαιρικοί, στο τρίτο λεπτό δυναμώνουν με δυνατά drums, μελωδίες πνευστών και βιολιού, κλείνοντας πάλι με κάποιον 3-λεπτο  Ulver-μυστήριο ήχο. Παρά την πιο «αισιόδοξη»  έναρξη , το “September IV” ,κλειδώνει θλιβερές αναμνήσεις  και κλείνει με πολύ γεμάτο σε ήχο και έντονη ατμόσφαιρα. Στο ‘’England” συναντάμε φωνές που θυμίζουν «ψαλμούς», μελωδία από πιάνο κι ένας απ’ τους στίχους του «The sense of innocence /the wars of the roses».  “Island” ο τίτλος του επόμενου κομματιού και ακούμε πιο ξεκάθαρα τις κιθάρες. Ένα σχετικά ήρεμο κομμάτι, πιο εξωτικό ίσως με κάποιους ήχους που θυμίζουν όντως ότι θα άκουγε κανείς σε κάποιο νησί. Το album τελειώνει με το ‘’Stone Angels”, με μια περίεργη, ήρεμη και ταυτόχρονα απόκοσμη διάθεση.
                

Στο  ‘’The wars Of The Rosesoι Ulver φαίνεται να αφέθηκαν στην Νορβηγική μουσική κουλτούρα και σκοτεινή διάθεση, φλερτάροντας με το θάνατο με στίχους και μουσική , ενώ καταφέρνουν να μεταδώσουν αυτό το συναίσθημα ειδικά προς το τέλος του δίσκου.(Υ.Γ. Καλύτερα να μην επιχειρήσετε να το ακούσετε βράδυ!!!)


Κείμενο : Β.Μ.