Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Stryper : The Covering (Big3 Records)


Οι Stryper ανέκαθεν άνηκαν στις μπάντες που είτε λάτρευες είτε μισούσες και αυτό γιατί είχαν από νωρίς διαλέξει να βαδίσουν στο μονοπάτι της αρετής, προάγοντας έναν πιο ήσυχο, ανθρώπινο και χριστιανικό τρόπο ζωής μέσω των στίχων τους. Σαφώς και ασχολούνταν και με άλλα θέματα εκτός από τον Παντοδύναμο αλλά κατά κύριο λόγο αυτό ήταν που έμενε στο τέλος. Ο όρος white metal με τον οποίο χαρακτηρίζουμε το μουσικό τους ύφος είχε καταντήσει σχεδόν ρετσινιά από ένα σημείο και μετά, μιας και οι “άγριοι” της εποχής δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως τα Θεία μπορούν να συμβαδίσουν με τη σκληρή μουσική.
     
Από συνθετικής άποψης τώρα, οι Καλιφορνέζοι Stryper κατάφεραν να δημιουργήσουν αρκετά αξιόλογα πράγματα, όπως : ”The Yellow & Black AttackEP-1984, “Soldiers Under Command”-1985 και πολλά άλλα, με το “To Hell With The Devil”-1986 να θεωρείται από πολλούς η καλύτερη τους στιγμή.
     
 Έπειτα λοιπόν από το πολύ καλό “Murder By Pride”-2009, η μπάντα αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής σε μερικά από τα είδωλα της, που τυγχάνει να είναι και εκ των Πατέρων αυτής της μουσικής.  Όλα τα μεγάλα ονόματα είναι εδώ και οι Stryper φαίνεται να το διασκεδάζουν στο έπακρον. Judas Priest, Scorpions, KISS, Van Halen, Kansas, Sweet, Black Sabbath, UFO, Iron Maiden, Led Zeppelin, Deep Purple και Ozzy Osbourne είναι τα συγκροτήματα με τα οποία ασχολείται το “The Covering”. Δεν υπάρχει καμία τρελή αλλαγή στην εκτέλεση των κομματιών. Η μπάντα πατά σχεδόν ευλαβικά πάνω στο πρωτότυπο προσθέτοντας όπου χρειάζεται μια σχετική “επιμετάλλωση”. Ένα από τα θετικά λοιπόν στοιχεία του δίσκου, εκτός ότι ακούμε μια πολύ καλή version λατρεμένων ασμάτων, είναι και η θεϊκή φωνή του Michael Sweet που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ανεβαίνει αβίαστα πολλά πολλά σκαλοπάτια της φωνητικής κλίμακας.
     
Ο δίσκος κλείνει με μια μεγάλη έκπληξη που δεν είναι άλλη από ένα ολοκαίνουριο κομμάτι με τίτλο “God”, μελωδικό και συνάμα δυνατό με ωραίες αλλαγές, εμπεριέχοντας όλα τα καλά στοιχεία της μπάντας μπολιασμένο με τα σημάδια της νέας εποχής. Ένα απίστευτα χορταστικό ορεκτικό που ελπίζουμε να είναι ενδεικτικό δείγμα της νέας τους δουλειάς. 
  
Και για όσους χλευάζουν το εν λόγω σχήμα για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις η απάντηση τους ήταν πάντα εκεί, κάτω από το κιτρινόμαυρο λογότυπο τους…

Isaiah 53:5
“…by His stripes we are healed…”

Κείμενο : Αντώνης Κοντογιάννης