Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots

 
Έχουν περάσει 9 χρόνια από το Shangri-La Dee Da του 2001, 7 χρόνια από τη διάλυση τους  (που τελικά αποδείχτηκε διάλειμα) και 2 χρόνια από την επανένωση τους. Σε αυτά τα 5 χρόνια της αποχής , ο Scott Weiland παρέα με τους Slash, Duff McKagan , Matt Sorum και Dave Kushner σχημάτισαν το Supergroup ‘’Velvet Revolver’’ και κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ μέχρι να αποχωρήσει όχι και τόσο φιλικά μάλλον.  Από την άλλη τα αδέρφια DeLeo σχημάτισαν παρέα με τον τραγουδιστή των Filter τους Army of Anyone και ηχογραφήσαν ένα και μοναδικό δίσκο. Τέλος ο  Eric Kretz, απλώς διατηρούσε ένα χαμηλό profile δουλεύοντας στο studio που είχε δημιουργήσει και παίζοντας τύμπανα για τους Spiralarms.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από μια σύντομη ανασκόπηση μιας  ‘’μη  Stone Temple Pilots εποχής’’ και τίποτα παραπάνω. Οπότε ας πάμε στο ζουμί της υπόθεσης σιγά-σιγά….

Το νέο αυτό άλμπουμ , ονομάστηκε σκοπίμως με το το όνομα της μπάντας για να συμβολίσει και να μεταφέρει και στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα , ότι πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα. Αυτός είναι ο λόγος επίσης που το εξώφυλλο κοσμεί ένα χέρι που κάνει το σύμβολο της νίκης.

Όσο για το ακουστικό περιεχόμενο : Αυτό αποτελείται από 12 τραγούδια πολύ απλού κλασικού και εναλλακτικού ροκ, έτοιμα για το airplay του αμερικάνικου κυρίως ραδιοφώνου , κάτι που μας είχανε συνηθίσει και κατά το παρελθόν άλλωστε. Οι επιρροές από τους The Who αλλά και από τους Beatles,Beach Boys μπορούν να διακριθούν πολύ εύκολα ειδικά σε κομμάτια όπως τα ‘’Between the lines’’  ,’’Huckleberry Crumble’’ και ‘’Dare if you Dare’’, καθώς και φωνητικές επιρροές από David Bowie στο κομμάτι ‘’First Kiss On Mars’’.

Με λίγα λόγια, ακούγοντας το έχω να πω πως σίγουρα δεν είναι και το άλμπουμ το οποίο μου άλλαξε τη ζωή ή ακόμα και τον τρόπο που θα αντιλαμβάνομαι τη μουσική. Είναι απλά ένας δίσκος γεμάτος με καλοκαιρινή και Καλιφορνέζικη easy-living διάθεση (όπως και η καταγωγή τους βεβαίως). Στις συναυλίες τους πάντως ,είναι σίγουρο ότι ακόμα και οι πιο φανατικοί φίλοι τους  θα περιμένουν απλά την ώρα που θα παιχτούν τα κλασσικά τραγούδια του ένδοξου παρελθόντος ‘’Vasoline’’ ,’’Plush’’ και ‘’Sex Type Thing’’  παρά τα νέα αυτά κομμάτια…

Κείμενο : Πέτρος Μελίδης