Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Alter Bridge : AB III

"ΑΒ ΙΙΙ" ο τίτλος του νέου album των Αlterbridge. Παρά τη λιτότητα του, το περιεχόμενο μας αποδεικνύει πολύ περισσότερα. Ένα  φιλοσοφημένο στιχουργικά album με  μεγάλη έμφαση στις  έννοιες τις πίστης ,παραπέμπει σε  εσωτερικές αναζητήσεις τις οποίες οι Alterbridge επιχείρησαν να μεταφέρουν σε στίχους. Μουσικά πολύ πιο δυνατό απ'τις προηγούμενες δουλειές τους, πάντα κρατάνε την ταυτότητά τους απλά αυτή τη φορά θυμίζουν πιο dark ατμόσφαιρα. Πλέον ο Myles γράφει τους στίχους των κομματιών τους, με αποτέλεσμα η ερμηνεία του να είναι πιο εσωτερική. Καθώς  παίζει και κιθάρα, με τη συμμετοχή του η μουσική των Alterbridge έγινε πιο δυναμική, δημιουργική και ανοιχτή.

«Slip to the Void» το πρώτο κομμάτι του «ΑΒ ΙΙΙ». Στα 3 πρώτα λεπτά ο Μyles Kennedy ψιθυρίζει στίχους που υποψιάζουν, πάνω σε μια απόκοσμη μελωδία μπάσου που έρχονται να συμπληρώσουν κιθάρες. Από το 3ο λεπτό του δίσκου γίνεται  η μεγάλη αλλαγή στον ήχο των Alterbridge, πιο άγριος και σκληρός απ'τα προηγούμενα album. Riffs που θυμίζουν κάτι από power metal και solos του Mark Tremonti ανεβάζουν τις ταχύτητες του κομματιού, κάτι που διατηρείται και στη συνέχεια του δίσκου. Ύστερα μας μεταβιβάζουν στο "Isolation", πιο γνώριμες Alterbridge μελωδίες, φανερά ενισχυμένες ,με στίχους για συναισθήματα μιας διαφορετικής οπτικής. "Ghosts of the days gone by" το επόμενο κομμάτι. Πιο ανάλαφρη μελωδία, λιγότερο δυναμικά vocals για αρχή, με στίχους για όσα πέρασαν και δεν θα ξαναρθούν, από τους  Alterbridge, που κάτι έχουν σε όλους να θυμίσουν. Στη συνέχεια, η μουσική ακολουθεί τη ροή και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι στίχοι, πιο βαθιά για λίγο και στην συνέχεια δυναμική, ο Myles μας θυμίζει τα θαύματα που μπορεί να κάνει με τη φωνή του. Στο "All hope is gone" , οι στίχοι εκφράζουν  πεσιμισμό, ενώ φωνή και solos βρίσκονται σ'ένα  όμορφο σύνολο. "Still remains" και δυνατό μπάσο, drums, σε πιο progressive metal style. Πιο μελαγχολικό κομμάτι, παρά τα άγρια κιθαριστικά στοιχεία, με συμπέρασμα "Your free will still remains". Εδώ ο ήχος των Αlterbridge μαλακώνει σε σχέση με ότι προηγήθηκε, ακούμε electro-vocals απόηχους και solos, σ'ένα δυναμικό αλλά ταυτόχρονα  πιο soft κομμάτι. Τη θέση του δίνει σ'έναν ύμνο των Alterbridge, το "Wonderfull Life", απ' ότι φαίνεται γραμμένο για έναν χαμένο πρόσωπο- στίχοι γεμάτοι συναίσθημα και ευαισθησία. Συνεχίζει να μεταδίδει κάτι νοσταλγικό, παρά την ένταση που αποκτά αργότερα. "Ι know it hurts", η ενέργεια αλλάζει πάλι με πιο δυνατούς ήχους , σκληρά riffs αλλά με  στίχο που κάνει μια αναδρομή στα "worth-fighting for" του καθενός. Tα "Give me a sign",  "Fallout" και "Breath again" ακολουθούν την ίδια πορεία- δυναμική ενέργεια, χωρίς την επιθετικότητα των προηγούμενων.  Tο "Coeur d' Alen", σκοτεινό κομμάτι, με τίτλο από μια πόλη των ΗΠΑ, που στ' αγγλικά σημαίνει "Heart of an Awl.". Πλησιάζοντας προς το τέλος, το "Life must go on", ξεκινώντας με γλυκιά μελωδία, εξελίσσεται σε μια δυνατή μπαλάντα. Οι Alterbridge κλείνουν το δίσκο τους  με το "Words darker than their wings", δυναμικό κομμάτι, κλιμακωτή ενέργεια, και ένταση σε φωνή και μουσική, ότι πρέπει για το τελείωμα.

Το πολυαναμενόμενο come back των Alterbridge πραγματοποιήθηκε με το "ΑΒ ΙΙΙ".H RoadRunner records, που τους πρόσφερε ότι χρειάστηκαν για να δημιουργήσουν έναν γεμάτο ήχο, καθώς έγραψαν στίχους που θα προβληματίσουν. Το να ακούσει κανείς αυτό τον δίσκο είναι μια διαδικασία που αξίζει να μπεί και να ακολουθήσει το concept αυτό που πρόσφεραν μετά από τρία χρόνια ξανά οι Alterbridge.

Κείμενο : Β.Μ.