Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Afformance - A Glimpse To The Days That Pass

Οι Afformance  ανήκουν στην κατηγορία του post-rock. Το album τους θα το κατα-ευχαριστηθεί κάποιος που ακούει αυτή τη μουσική. Για τους υπόλοιπους θα χρειαστεί η σωστή στιγμή για να το εκτιμήσουν.
   Το
«Α glimpse to the days that past” είναι ένα instrumental  album με ελάχιστα διαλείμματα για vocals. Ο ήχος τους είναι πολύ καθαρός ,κάτι που απαιτούν   τα έντονα ατμοσφαιρικά στοιχεία που περιλαμβάνουν στη μουσική τους. Υπάρχουν λίγοι σταθμοί για distortion και πιο dry ήχους. Ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κιθάρας και έντονες εναλλαγές σε μπάσο και drums, με την απουσία  περίπλοκων  solo.Κάτι που σίγουρα κατάφεραν να κάνουν με μεγάλη επιτυχία είναι να δημιουργήσουν έναν πολυδιάστατο και γεμάτο ήχο που κάνει τον ακροατή να προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που βέβαια θα μπορούσε να θεωρηθεί και ρίσκο.
   Η σύνθεση του
album έγινε απ’τους Afformance  σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , της Ολλανδίας και της Σουηδίας  στα έτη 2004-2008 και κυκλοφόρησε το 2010. Kάτι  που κάνει το δίσκο αυτό μοναδικό για τον καθένα, είναι το εξώφυλλό του, το οποίο κυκλοφορεί με πάρα πολλές  χειροποίητες, διαφορετικές προσόψεις, καθώς και το σχέδιο στο εσωτερικό της  χάρτινης θήκης. Σίγουρα οι Afformance δημιούργησαν  το album τους με πολύ μεράκι, αφού προσέξανε κάθε λεπτομέρεια.   

 Η playlist τους αποτελείται από 8 κομμάτια. Oι Afformance μας εισάγουν στο δίσκο τους με το «Will teasle hopes”, ένα δυνατό κομμάτι με  κιθάρες που προσεγγίζουν electro ηχητικά στοιχεία. Στη συνέχεια με το «Countryside Monsambulance” μας μεταφέρουν σε κάτι πιο ήρεμο, αλλά ταυτόχρονα ρυθμικό. Ένα τραγούδι που «φουσκώνει» και «ξεφουσκώνει» αλλάζοντας ρυθμούς. «A tide before the flickering sun” ,ένα τραγούδι με κυκλικό μοτίβο. Ξεκινώντας αργά με μια πολύ γλυκιά μελωδία και χρησιμοποιώντας distortion για τη συνέχειά του, το μπάσο κυριαρχεί σ το background  και  για πρώτη φορά κάνουν τόσο έντονη την παρουσίαση τα ατμοσφαιρικά στοιχεία, εδώ συνειδητοποιεί κανείς την αίσθηση του πολυδιάστατου ήχου. Αμέσως μετά το «Taming Waves/Riding tigers”, ξεκινάει με distortion και electro sounds σε μια γρήγορη μελωδία, αυξομειώνοντας την ένταση. Ένα διαφορετικό από τα προηγούμενα κομμάτι, το «Zgy-Kix”. Πιο dark μελωδία και πιο βαθιά drums,ηρεμεί με μελωδικές κιθάρες, διατηρώντας την ίδια ενέργεια. Εδώ για πρώτη φορά εμφανίζεται o dry ήχος των Afformance, ο οποίος μιξάρεται με ατμοσφαιρικά στοιχεία για να κλείσουν μαζί κι αυτό το κομμάτι. Το «Lugano” θα μπορούσε να μπει στην ίδια ομάδα με το δεύτερο και τρίτο κομμάτι-έντονη ατμόσφαιρα και αυξομειώσεις στην ένταση σε ήρεμους τόνους. Το “Do” ένα πιο πλούσιο κομμάτι από τα υπόλοιπα, ξεκινάει με μυστηριώδεις ήχους που δίνουν τη θέση τους στη μουσική ,πιο ψηλές νότες στις κιθάρες και η έκπληξη-γυναικεία φωνητικά που πλησιάζουν χορωδιακό style και στη συνέχεια το κομμάτι γίνεται πιο σκληρό με κοφτά distortions.Για το τέλος , φυλάξαν το «Self killing intruders”. Dark μελωδίες και ήχοι που δημιουργούν μια έντονη ατμόσφαιρα-στο τελευταίο λεπτό, όλα είναι πιο στεγνά, ο ήχος γίνεται πιο σκληρός με απτές σύγχρονες metal επιρροές. Τα drums δίνουν και παίρνουν μέχρι το τέλος του κομματιού που όσο φτάνει προς το τέλος η ένταση κορυφώνεται.
      Ως επιρροές οι δημιουργοί  δηλώνουν «
The wind, the fire, the sea, the volcanos, the animals, the city, the laughter, the cries, the breath, the heartbeat».Παρόλο που δεν χρησιμοποίησαν αυτούσιους τους ήχους, σίγουρα φέρνουν μια αίσθηση απ’αυτούς με τη μουσική τους. Το «Α glimpse to the days that past» είναι ένα ανάλαφρο, με μία μοναδική ροή album,  που μπορεί να γίνει το soundtrack σ'ένα απ’τα ταξίδια του μυαλού.

http://www.myspace.com/afformance

Κείμενο :  Β.Μ..