Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Straightline - Act For A New Generation

Όταν έλαβα το “Act for a new generation”, το περιεργάστηκα αρκετή ώρα και η αλήθεια είναι πως η επιμέλεια του cd είναι εξαιρετική: το artwork στο εξώφυλλο και το όνομα του group είναι προσεγμένα, το booklet περιέχει τους στίχους από όλα τα κομμάτια καθώς και στοιχεία του group. Με ενθουσίασε καθώς πρόκειται για τη 1η δισκογραφική δουλειά των Straightline οι οποίοι δεν έχουν και μεγάλη ιστορία καθώς δημιούργηθηκαν μόλις το 2009. Φαίνεται λοιπόν πως σαν μπάντα είναι πολύ δεμένη και κατασταλλαγμένη στο τι είναι αυτό που θέλει να κάνει. Για να κάνουμε και ένα μικρό intro του συγκροτήματος, ο ήχος κινείται προς το punk με στοιχεία metal (κυρίως στα φωνητικά) αλλά με αρκετές επιρροές από τον αγγλικό oi! ήχο. Αποτελούνται από τους: Kostas (φωνητικά/ ex-Legion Hellas, Red.Lock), Dimitris (κιθάρα/ ex-Last Attack), Makis (μπάσο/ Th.Re.At.), Sotos (drums/ex-Koi!mpresser), πρόκειται δηλαδή για ένα «supergroup».

Το “Act for a New Generation” περιέχει στο σύνολο 11 κομμάτια εκ των οποίων τα 7 είναι σε αγγλικό στίχο και τα 4 σε ελληνικό, όλα με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Δεν θέλω να «μπω στο τριπάκι» με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τους στίχους, το ύφος είναι αρκετά hatecore (με μπόλικο f* word μέσα), παρ’όλα αυτά, όλα τα κομμάτια έχουν ένα κοινό μήνυμα (γεγονός που τους δίνει το στοιχείο της συνέπειας στα πιστεύω τους και στις σκέψεις τους) : πως η νέα γενιά πρέπει να επαναστατήσει και να διεκδικήσει τη ζωή που της ανήκει και κυρίως, να μην επαναπαύεται και να μην μένει στάσιμη. Να κάνει θυσίες αν είναι απαραίτητο. Και μάλιστα, δεν απευθύνονται μόνο στην ελληνική νέα γενιά αλλά κυρίως στην νέα γενιά της Ευρώπης, καθώς με το “Europe Song” καλεί όλους τους νέους της Ευρώπης να είναι ενωμένοι “for Freedom, Pride, Justice and Honor”, όπως οι ίδιοι λένε. Τώρα αν όλα αυτά εκφράζονται σωστά ή κάπως ακραία κάποιες φορές, αν υπερβάλλουν ή όχι, ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, αυτό είναι κάτι που αφορά την κρίση του καθενός, την σκέψη, και τις πολιτικές πεποιθήσεις του οπωσδήποτε.

Αν πάλι είστε τύποι που δε στέκεστε στον στίχο αλλά στη μελωδία, υπάρχουν πολλές γρήγορες και δυναμικές μελωδίες στο album για πολύ headbanging, όπως το “Bring Back Your Life” και το “Time To Bleed” το οποίο ξεχωρίζω κιόλας απ’όλο το album. Ως προς τα κομμάτια με ελληνικό στίχο ξεχωρίζει το “Κράτος Σημαίνει Πατρίδα Σκλαβωμένη”, το οποίο ξεχωρίζουν και οι fans του group στο poll που έχουν στο site τους (www.straightline.gr). Ο ήχος τους σε γενικές γραμμές είναι δυναμικός (βλ. "Time To Bleed" & "Freedom"), αλλά και κάπως μοντέρνος στα όρια του εμπορικού θα μπορούσα να πω (βλ. "Break Your Rules", "Αιώνια Ζωντανοί"), δηλαδή έχει την σκληρότητα που είχαν οι Exploited για παράδειγμα, όμως σε κάποιες στιγμές δεν απέχουν και πολύ από τους Green Day του σήμερα (ναι, για κακό το λέω αυτό).

Εντυπωσιακή πρώτη δισκογραφική δουλειά, εσωτερικά και εξωτερικά.


Κείμενο: Δευτεραίου Δέσποινα