Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Blind Guardian ''At the edge of time''


Μετά από 4 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, οι «Βάρδοι» της Metal επιχειρούν να επανακτήσουν το (χαμένο;) κοινό τους με το “At the edge of time”, ένα άλμπουμ που, στους λίγους μήνες κυκλοφορίας του, έχει αποσπάσει ήδη αρκετές διθυραμβικές κριτικές. Πράγματι, το “At the edge of time” αποτελεί μια αξιόλογη δουλειά, θυμίζοντας τον παλιό καλό ήχο των Blind Guardian (ιδιαίτερα από το “Imaginations from the other side”). Ύμνοι για παλαιότερες εποχές, με έντονο το στοιχείο της φαντασίας και της μυθολογίας, μέσα από power συνθέσεις και χορωδιακά φωνητικά και ορχηστρικά μέρη που δίνουν αίσθηση soundtrack ταινίας.
Το “Sacred Worlds” (το οποίο πρωτοσυναντήσαμε με τον τίτλο “Sacred” στο βιντεοπαιχνίδι “Sacred 2”) αποτελεί ίσως το ιδανικότερο ξεκίνημα καθώς η ορχηστρική του εισαγωγή και τα χορωδιακά φωνητικά κυριολεκτικά καθηλώνουν, η συνέχειά του, επική και δυναμική, και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια εξαιρετική παραγωγή που σε κάνει να ακούς πεντακάθαρα και να απολαμβάνεις το κάθε όργανο και τη κάθε φωνή ξεχωριστά. Η συνέχεια τα έχει όλα: “Tanelorn (Into the Void”, “Ride into Obsession” και “A Voice in the dark” με το τελευταίο να ξεχωρίζει λίγο περισσότερο, για ασταμάτητο headbanging. Πιο ατμοσφαιρικά και μυστηριώδη χωρίς όμως να τους λείπει η δύναμη είναι τα “Valkyries” και “Control the divine” αλλα και το “Curse my name” που παντρεύει το power με το folk και αποτελεί ίσως το πιο ιδιαίτερο κομμάτι του δίσκου. Ο δίσκος κλείνει με το ethnic-μυστηριώδες-επικό-powerWheel of time” το οποίο αποτελεί το highlight του δίσκου, με την ethnic εισαγωγή που θυμίζει ανατολίτικο παραμύθι, έπειτα ορχήστρα σε συνδυασμό με γρήγορα και ασταμάτητα drums και εκρηκτικά solo.
Όλα αυτά από την φωνή του Hansi Kursch, που έχει θέσει τον πήχη ψηλότερα από ποτέ και κάνει και τα πιο μέτρια κομμάτια του δίσκου να αξίζουν πολύ περισσότερο απ’ότι θα ήταν με κάποιον άλλο τραγουδιστή.

Κείμενο : Δέσποινα Δευτεραίου